18 maja Wzgórze Partyzantów zostało opanowane przez tłumy głodomorów oraz śmiałków, którzy postanowili, że z łatwością zaspokoją ich głód.

Restaurant Day to jeden dzień, w którym każdy może zostać szefem kuchni i otworzyć swoją restaurację. Pierwszy Dzień Restauracji miał miejsce w Finlandii, dokładnie 2 lata temu. Otworzyło się wtedy 45 restauracji w 13 miastach. Obecnie Restaurant Day to blisko 700 restauracji w 31 krajach, a z każdą edycją ich liczba rośnie.

We Wrocławiu pierwsza jednodniowa restauracja otworzyła się w podwórku przy Niskich Łąkach 19 sierpnia w 2012 roku, i stali za nią autorzy bloga jedzeniadorzeczy.pl. Obecnie było to aż siedem restauracji serwujących kuchnię z całego świata, a na swoją siedzibę wybrały Wzgórze Partyzantów, tuż przy klubie Obserwatorium. Kolejny Restaurant Day już 18 sierpnia i szczerze nie możemy się już doczekać.

Aby śledzić szczegóły odnośnie wydarzenia i kolejnych edycji polecamy wrocławską stronę Restaurant Day na facebooku.

foto: Joanna Jaskólska